Schoorsteen

Afgelopen week stond in het teken van de schoorsteen. Na de frisse wintermaanden met een provisorisch geïnstalleerde houtkachel behaaglijk doorgekomen te zijn, moest dit nu toch nog even netjes op orde gebracht worden. De ladder hing vanwege het meetwerk vorige week nog aan de nok en de bestelde buizen waren op tijd binnen bij de bouwmarkt. Niets zat ons in de weg, zou je denken… Ik probeer het een beetje spannend te maken maar er zat ons echt niets in de weg. De buis verdween geruisloos in de schoorsteen en de overkapping zat er in een oogwenk bovenop.

Er was wel een klein dingetje met onze toekomstige bar in de keuken. De bovenkant van het gat dat een paar maanden geleden, ter voorbereiding op een soepele aansluiting van de houtkachel, in de muur was geslagen en voor de noodinstallatie met gipsplaat was dichtgemaakt, moest nog wat steun krijgen van een betonnen balk. Aan weerszijden werden extra stenen uitgehakt zodat de zware balk comfortabel kon liggen. Een uurtje of twee later hoorde ik de mannen roepen dat de schoorsteen naar beneden kwam. Omdat ze er lachend bij stonden, kwamen mijn hartslag en bloeddruk al snel weer op normaal niveau. Het bleek te gaan om de bakstenen achter de houten balk. We dachten allemaal dat deze onderdeel uit maakten van de schoorsteen en dat dit gestut moest worden. Niemand had even gevoeld hoe deze constructie nu precies in elkaar stak. Het bleek namelijk een enkel rijtje stenen te zijn, overblijfsel van het ooit dichtgemetselde gat. Er rustte niets bovenop, geen enkel instortingsgevaar. Een klein tikkie was voldoende om de 5 bakstenen te laten vallen en dat was dat. De steunbalk is gelukkig niet voor niets aangeschaft, die heeft een nieuw tehuis gevonden.

Eerder deze week is de oude trap in de keuken verder afgemaakt. Het gat van de kwartslag is dicht en de ontbrekende treden zijn geplaatst. Het is nog wel even wennen dat we richting voordeur moeten om naar boven te gaan. Al diverse keren heb ik met spullen die naar zolder moeten naar de muur staan kijken totdat het kwartje valt dat de opgang tegenwoordig in het halletje zit. Maar wat is het mooi geworden! En het voelt beter zo, dit is hoe het vroeger was.

Naast een drukke werkweek, beetje stressvol zelfs, hebben we nog Black z’n verjaardag gevierd (10 alweer!), ben ik met buurvrouw een tweedehands elektrische fiets wezen halen en op de terugweg nog een ressourcerie (kringloopwinkel) aangedaan. Omdat we toch een aanhanger mee hadden, heb ik me een beetje laten gaan. Het valt ook niet mee om ruim twee maanden geen andere winkel dan de supermarkt van binnen te hebben gezien, dan moet ik gewoon even los…

Nog twee weken werken, dan twee weken vakantie en op 28 juni rijden we weer naar Nederland. De agenda raakt ondertussen al aardig vol met afspraken. Ook familie, vrienden en collega’s willen ons weer eens in levende lijve zien, en wij hen natuurlijk. Tot die tijd appen en videobellen we nog even. En laat ik nog maar een keer ons uitzicht zien, deze prachtige wolkenlucht van vanavond moest ik gewoon even delen…

8 reacties

 1. Wow, wat gaaf zeg. Schoorsteen èn trap! Heel benieuwd wat jullie 2 juni van Macron te horen krijgen. Stiekem hopen wij dat we het land in mogen en jullie en jullie huis eindelijk in het echt te aanschouwen. We videobellen vd week. 😘

  1. De minister president Philippe heeft al gesproken, ze zijn welwillend de grenzen te openen op 15 juni maar wachten af wat de andere landen binnen het Schengen-gebied doen. We hopen dat Rutte aanstaande woensdag ook iets dergelijks gaat zeggen, dan zou het misschien gaan lukken… Zou zo leuk zijn als jullie tóch nog een keer op reis kunnen nadat al die andere tripjes niet doorgingen! Dikke kus X

 2. Heerlijk dat alles zo goed lukt 🙂 En van harte woef nog, Geniet nog van de rust met die volle agenda… wij hyven wel 🙂 xxx

 3. Jullie zo jn goed bezig!
  De droom wordt steeds verder werkelijkheid!
  Groetjes van Ad en Gertie 🙋‍♂️ 🙋‍♀️

 4. Lieve Vic en Maartje, wat weer een verhaal.
  En het wordt steeds meer en meer jullie stekkie!!
  Mochten jullie je in de vakantie vervelen maar dat geloof ik niet na al die afspraken te lezen…
  Weet dat jullie zéér welkom zijn in de Lot, waar altijd 2 bedden xtra zijn gespreid , de BBQ altijd brand en de rosé altijd koud staat.
  Daarnaast een glaasje chivas bijna een vast onderdeel is in onze kast.
  En zoniet dan halen we dat vast en zeker en zeker en vast een ander keertje in.
  Dikke kus uit Bellegarde

 5. Lekker bezig luitjes 😁 het wordt een mooi paleisje zeg 🥰
  Ergens hoop ik stiekem wel toch even jullie kant op te kunnen komen.

  Ook al is het op minimaal 1,5 m afstand en kan die heeeeeeeeerlijke knuffel niet ( ja dat hadden we 10 jaar geleden niet verwacht he 😆😜) het is mooi geweest dit.
  Gewoon ff face tot face, lekkere roseetjes, lekker eten!

  Ik ben er in ieder geval wel ff aan toe 😆😁

  Rustag aan ❤

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *