Lockdown

En zo zijn we een week verder in een totale lockdown situatie. Als we eerlijk zijn, gaat dat best goed. We hebben een formulier voor iedere gelegenheid en dankzij een tip op internet om de datum met potlood in te vullen (laat ik die nou net in huis hebben, met gum!), kunnen we ze hergebruiken en hoeven er niet onnodig bomen gekapt worden. Als je denkt dat de Fransen digitaal achterlopen, dan vergis je je. Zo ondertekenden we, al weer bijna twee jaar geleden…, onze koopakte op een tablet en hadden we laatst een brief in onze bus dat er binnenkort glasvezel uitgerold gaat worden in onze verlaten streek. Dat is er in Enkhuizen nog niet eens! Zo wordt ’thuiswerken’ nog een stuk eenvoudiger. Over thuiswerken gesproken: we zouden in juni a.s. proef op de som nemen om vanuit Frankrijk te werken, na goed overleg met collega’s en werkgevers. Dat is door de coronacrisis ingehaald want we komen hier niet meer weg voorlopig. En maandag is onze vakantie over. En iedereen moet in Nederland toch ook al thuiswerken zover het kan. Dus we blijven hier en zitten maandag netjes achter onze laptops…

Het boodschappen doen ging voorspoedig. De winkel was nog nooit zo rustig. Eén persoon per karretje stond er bij de ingang dus wij namen ieder een karretje. Dat was niet asociaal want Victor deed boodschappen voor buurvrouw en Ton, terwijl ik voor een week drank en chips insloeg. Onder het mom van mantelzorg (twee formulieren) bij Ton een drankje gedaan en ook bij buurvrouw nog wat versnaperd. Daarna was het hoog tijd voor een dutje. Achteraf weten we dat het gekraak van het bed niet door ouderdom kwam maar een aankondiging was van de lattenbodem. Die trok het niet meer en brak in tweeën. We hadden beter de ijzeren stang in het midden kunnen leggen in plaats van aan het voeteneind, hoe zwaar wegen voeten nou helemaal… Dat werd de beddenboel weer verslepen naar de woonkamer want ik neem deze gelegenheid te baat om de slaapkamer de komende dagen op te gaan knappen, er gaat geklust worden. Het weer laat ons niet in de steek. Het blijft maar zonnig en droog. Vorig jaar stonden we nog sneu te klussen in een koud huis met gierende wind en fikse regenbuien. Het zou zonde zijn om het er nu niet van te nemen, qua klussen dan…dat andere ‘ervannemen’ doen we ook als het regent, de 5 is hier heel vaak in de klok 😉

Met een cave vol houten vloerdelen, de beste stukken na de waterschade in ons Enkhuizer huis twee jaar geleden, wil ik een aanrechtblad maken. En een lambrisering in de badkamer. Een plank in de vensterbank. Een andere onder de stopcontacten zodat je daar je tandenborsteloplader neer kan zetten (en mezelf kennende, een heleboel andere brocante troepjes). Afkortzaag van buurvrouw geleend (RIVM richtlijnen en Franse maatregelen in acht genomen) zodat we aan de slag kunnen. Vensterbank zat er in een vloek en zucht op. Aanrechtblad had wat meer voeten in aarde maar ook dat was goed te doen. We waren nu al trots op onszelf! Het plankje voor de tandenborstel ligt in een hoek gesmeten, samen met de doorgedraaide schroeven en de plankdragers. We missen een schroefboormachine. Het met de hand indraaien van schroeven in een goed geïsoleerde muur was geen goed idee. Ach, er moet wat te klussen overblijven als het leven weer normaal wordt…

Dan die slaapkamer nog, zoals eerder beloofd. We hadden al medebewoners in de vorm van houtworm gespot. Om de latere afwerking voor te bereiden zou het wel zo mooi zijn als de balken wat opgeschuurd werden. Dat was best een heel stoffige klus. En ik zal jullie het mondkapje (al heeeel lang geleden gekocht hoor, en wat schelen vijf mondkapjes op de hoeveelheid die nodig is in de zorg…raar dat je je zowat bezwaard voelt om zo’n mondkapje te gebruiken nu) après besparen. De spieren een nacht rust gegeven, Rome is ook niet in één dag gebouwd. Vandaag de behandeling gestart. Met nog een halve pot gif heb ik de balken en driekwart vloer gesopt. Nu moeten we twee dagen wachten voordat we weer kunnen gaan inrichten. Spannend of we de oude boxspring van Marga en Dennis naar boven krijgen. Anders moeten we het vorige bed weer in elkaar zetten, de lattenbodem repareren en en de ijzeren balk in het midden leggen…wordt vervolgd!

Oh ja, en de maatregelen zijn van de week nog wat aangescherpt. We mogen nu nog maar 1 uur per dag op maximaal 1 km van ons huis onze conditie op peil houden. Nu hebben wij daar met onze grote tuin niet echt behoefte aan maar ik moet er niet aan denken om in een achterbuurt van Parijs in een flatje driehoog achter te wonen. We zijn dankbaar, dat we gezond zijn, dat we hier zijn met ruimte om ons heen en frisse lucht. Stay safe!

Nabrander: wil je een nieuwsbrief ontvangen als er een nieuw stukje is geplaatst? Vul dan je mailadres in bij Nieuwsbrief aan de rechterkant, klik op de link in je inbox en je komt in onze verzendlijst.

13 reacties

 1. Wat doen jullie het goed onder deze omstandigheden 🙂 Trots op jullie!! En ik doe gewoon mee met de 5 in de klok 😉 Proost xxx

 2. Dit had je toch ook niet op voorhand kunnen bedenken! En wat een heerlijke werkplek hebben jullie dan vanaf volgende week. Eerst nog even vakantie. Veel liefs

 3. Ik geef jullie groot gelijk. Daar kunnen jullie lekker naar buiten in jullie riante tuin. Maandag bellen we wel even via teams 😀

 4. Ach je ken denk beter daar zitten dan in NL! In Frankrijk een gigantische buiten omgeving met dit weer heerlijk. Jullie zijn goed bezig ❤ stay safe 🙏 en hopelijk zien we elkaar in juni ❤

 5. We komen er wel doorheen .
  Goed geklust jullie en ik zie jullie wel weer langs komen voor een bakkie of een glaasje.
  Virtuele kus.

  Ton

 6. Ik voel ook een hele lange, onverwachte vakantie opkomen met heel veel 5en op de klok! Lekker hoor 🧘‍♂️🍾🥂🚬
  Liefs,😘
  Bianca en 🐶

 7. Mooi geschreven weer en fijn om te horen hoe het met jullie gaat in Frankrijk met de Corona crisis. Het is mooi weer en jullie kunnen lekker genieten in jullie mooie grote tuin. 👍

 8. Wat weer een heerlijk verhaal om te lezen, ondanks dat jullie van de nood een deugd mogen maken.
  Hoop dat het werken ook een beetje lukt op deze mooie locatie. Geniet ook daar van het mooie weer en de prachtige omgeving en blijf vooral gezond. Heel veel liefs.

 9. Lieve Maartje, zo heerlijk ontspannen op de zaterdagavond jouw/jullie verhaal te lezen. Wat hebben jullie al een hoop gedaan. Het wordt steeds mooier en meer naar jullie zin. Het is hectisch hier in NL en in de SED. Blijf genieten, heb het leuk en blijf vooral gezond, veel liefs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *